Παρουσίαση φωτογραφιών.

Τετάρτη 22.6.2022, 20:30, στο χώρο της Φωτογραφικής Λέσχης “Όψεις”, © Χρήστος Γκίγκης.

“Όλα τα χρόνια ασχολίας μου με την αναλογική φωτογραφία, επέλεγα πάντα να φωτογραφίζω μόνο με  ασπρόμαυρο φιλμ.
Δεν θα αναλύσω τώρα την επιλογή μου αυτή, απλά αναφέρω ότι θεωρώ πως και το ασπρόμαυρο (με όλη την γκάμα των γκρι τόνων) είναι και αυτό χρώμα.
Μετά την αγορά της πρώτης μου ψηφιακής μηχανής, αναγκαστικά φωτογράφιζα τον κόσμο έγχρωμο, η επιλογή όμως συνέχισε να γίνεται πάντα μέσα από ασπρόμαυρη εκδοχή των φωτογραφιών, αφού πρώτα είχα μετατρέψει τα RAW αρχεία σε ασπρόμαυρα.
Δεν είχα ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης, μου άρεσε και μου αρέσει η ασπρόμαυρη.
Με την ψηφιακή, όπου μπορώ πλέον να επεξεργαστώ κατά βούληση την ίδια φωτογραφία είτε έγχρωμη είτε ασπρόμαυρη, τον τελευταίο καιρό έθεσα στον εαυτό μου το ερώτημα για σειρά φωτογραφιών ποια φωτογραφία «λειτουργεί» καλύτερα, η ασπρόμαυρη ή με χρώμα.
Θεώρησα λοιπόν ότι χρειάζεται να γίνει μία νέα προσέγγιση από μένα. Έτσι άρχισα να «παίζω» πάνω σε αυτό το νέο στοιχείο.
Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα δείξω, από το πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό, ζευγάρια της ίδιας φωτογραφίας σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη έκδοση της κάθε μιας. Η ιδέα προέκυψε μετά από αρκετό χρόνο προβληματισμού και ενασχόλησης μου με την ψηφιακή φωτογραφία και αυτόν τον προβληματισμό μου θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Προφανώς θα τεθούν ερωτήματα. Όχι όμως για να πούμε, εμένα μου αρέσει αυτή, εμένα μου αρέσει η άλλη, αλλά περισσότερο θα δούμε πόσο διαφορετικά λειτουργεί η μία ή η άλλη εκδοχή. Πως μπορώ να υπερβώ στις έγχρωμες, αυτό το αληθοφανές που βλέπω; Πως το χρώμα μπορεί να γίνει μέρος της φόρμας και να αναδείξει το περιεχόμενο της φωτογραφίας; κλπ.
Σε κάθε περίπτωση προσωπικά πιστεύω ότι για να προσεγγίσουμε τις φωτογραφίες, πρέπει πρώτα να έχουμε ορίσει τα δικά μας κριτήρια ώστε να μπορούμε να πούμε γιατί να επιλέξουμε τη μία ή την άλλη εκδοχή μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας ή συγκεκριμένης σειράς φωτογραφιών ή τέλος αν θέλουμε ολόκληρος ο κόσμος μας να είναι έγχρωμος ή ασπρόμαυρος.
Θεωρώ ότι τίθεται ένα ενδιαφέρον και δύσκολο θέμα που αφορά τον καθένα μας, να κρίνουμε δηλαδή την κάθε φορά πως λειτουργεί καλύτερα μια φωτογραφία, έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, αφού κάθε μία εκδοχή έχει τα καλά και τα κακά της, τους δικούς τους περιορισμούς αλλά και κινδύνους να παρασυρθούμε σε εντυπωσιασμούς και υπερβολές.”

Χρήστος Θ. Γκίγκης

Δείτε περισσότερα για τον φωτογράφο εδώ

One thought on “Χρήστος Γκίγκης, Προβληματισμός και σκέψεις πάνω στην ασπρόμαυρη και έγχρωμη Φωτογραφία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!