Παρουσίαση επιλεγμένων φωτογραφιών από σεμινάρια της Φ.Λ. Όψεις 2001-2021

Τετάρτη 20.10.2021, 21:00, στο χώρο της Φ.Λ. “Όψεις”
Επιλογή φωτογραφιών και επιμέλεια παρουσίασης: Τριαντάφυλλος Κουρούκλας.

Η παρουσίαση θα γίνει με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για τον covid-19.

“Αφορμή για την παρουσίαση αυτή αποτέλεσε μια αναδρομή στο παρελθόν της προσωπικής μου δραστηριότητας ως εκπαιδευτής φωτογραφίας, από το 1996 έως σήμερα, σκαλίζοντας φωτογραφικά πορτφόλιος όσων παρακολούθησαν τα μαθήματα αυτά.
Τα μαθήματα αφορούν στο Δημόσιο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (1996-2002), την ιδιωτική σχολή φωτογραφίας ESP(2003) και στο Δήμο Σταυρούπολης και νυν Δήμο Παύλου Μελά (2001-έως σήμερα). Τα μαθήματα στο ΙΕΚ και την ESP ήταν περισσότερο για επαγγελματική κατάρτιση των σπουδαστών και λιγότερο για καλλιτεχνική παιδεία και έτσι μοιραία η ενασχόλησή μου περιοριζόταν στο στενό πλαίσιο που όριζε το πρόγραμμα σπουδών.
Στον Δήμο όμως Παύλου Μελά υπήρχε και υπάρχει ο μέγιστος βαθμός ελευθερίας στην οργάνωσή τους, κάτι που έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για εστίαση στην αισθητική της εικόνας και συνεπακόλουθα στην καλλιέργεια μιας πιο δημιουργικής συνεργασίας με τους συμμετέχοντες. Η παρουσίαση αυτή επέλεξα λοιπόν να περιλαμβάνει μόνο φωτογραφίες από τα σεμινάρια φωτογραφίας στον Δήμο (Εργαστήριο φωτογραφίας ΔΗ.Κ.Ε. “ΙΡΙΣ” 2001-2004 και Φωτογραφική Λέσχη “Όψεις” 2007-σήμερα).

Συνοδοιπόρος σε αυτή την πορεία από το 2001 έως σήμερα είναι ο Άνθιμος Καλπατζίδης και ο Χρήστος Γκίγκης την τελευταία δεκαετία, Περιστασιακά συνέδραμαν με παρουσιάσεις πορτφόλιος τους και άλλα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης “Όψεις”. Την περίοδο 2001-2004, μέσα από την ευθύνη λειτουργίας του Φωτογραφικού Εργαστηρίου Σταυρούπολης, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με σημαντικούς φωτογράφους αλλά και εκπαιδευτές από άλλους καλλιτεχνικούς χώρους όπως ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο Πάρις Πετρίδης, η Αλεξάνδρα Μόσχοβη, ο Στέλιος Ντεξής, ο Άκης Κερσανίδης.

Το “σκάλισμα ” λοιπόν των φωτογραφικών πορτφόλιος των σπουδαστών ήταν μια ευχάριστη διαδικασία, αφού είχα την ευκαιρία να ξαναδώ σημαντικές φωτογραφικές δουλειές νέων τότε φωτογράφων και να συναντηθώ νοερά μαζί τους, Οι φωτογραφίες ήταν οι επιλεγμένες από 10 διαφορετικές εκθέσεις που οργανώθηκαν από το 2001 έως και τον Ιούνιο του 2021. Οι δύο εκθέσεις οργανώθηκαν με το Φωτογραφικό Εργαστήρι Σταυρούπολης και οι υπόλοιπες από τη Φωτογραφική Λέσχη “Όψεις”. Πήραν συνολικά μέρος σε αυτές 199 φωτογράφοι με σχεδόν 500 φωτογραφίες. Μία αντιπροσωπευτική και αυστηρότερη επιλογή παρουσιάζεται σήμερα.

Η παρουσίαση αυτή έχει την ιδιαιτερότητα και την πολυτέλεια να είναι αποκομμένη από το χρόνο γέννησης των φωτογραφιών, τον πραγματικό χρόνο, τις φωτογραφικές ενδεχομένως και τις συναισθηματικές επιλογές των φωτογράφων και των εκπαιδευτών που βοήθησαν στις επιλογές αυτές. Αυτό καθιστά τις φωτογραφίες μετέωρα αυθυπόστατες στο βλέμμα και στην κριτική ματιά. Στοιχεία σημαντικά της δημιουργικής προσέγγισης και της απόλαυσης.” 

Τριαντάφυλλος Κουρούκλας

Ακολουθεί ένα μικρό πορτφόλιο με τις αφίσες των εκθέσεων φωτογραφίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!