«Όψεις νέων φωτογράφων»

7 έως 16 Ιουλίου 2020
Υπόγεια Διάβαση, Εναλλακτική υπόγεια διαδρομή 
Λαγκαδά 223, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη

Εγκαίνια έκθεσης Τετάρτη 7 Ιουλίου 20:30
Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00 & 18:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή κλειστά 

Πληροφορίες: Δήμος Παύλου Μελά, Τμήμα Πολιτισμού
Κέντρο Πολιτισμού “Χρήστος Τσακίρης”, Λαγκαδά 221, 564 30, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313302835, -938

Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 9 νέοι φωτογράφοι με 40 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίοι παρακολούθησαν το φετινό σεμινάριο από  το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.

Οι φωτογράφοι της έκθεσης: Δέσποινα Αποστολίδου, Σταύρος Ιωακειμίδης, Δέσποινα Κατσίκη, Αναστασία Λεοντάκη,    Στράτος Μπακαλίδης, Παύλος Παπαδόπουλος, Βικτωρία Πολίτη, Χάιδω Πορλού, Ελένη Τεπετίδου. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης

Το Τμήμα Πολιτισμού και η Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά εγκαινίασαν και φέτος στις 7 Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία και ικανοποίηση την ετήσια έκθεση φωτογραφίας της Λέσχης, στον εκθεσιακό χώρο του δήμου «Υπόγεια Διάβαση Εναλλακτική Υπόγεια Διαδρομή».
Το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση που φέρει τον τίτλο «Όψεις νέων φωτογράφων» και να έρθει σε επαφή με τα έργα αλλά και με τους δημιουργούς. Οι  40 έγχρωμες και μαυρόασπρες φωτογραφίες, των 9 νέων φωτογράφων που παρουσιάζονται, αποτελούν το παραγόμενο αποτέλεσμα του σεμιναρίου φωτογραφίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» του Δήμου Παύλου Μελά.
Κύρια συνισταμένη των έργων είναι η ανίχνευση της φωτογραφικής υπέρβασης της πραγματικότητας μέσα από το αστικό τοπίο, τα αντικείμενα της καθημερινότητας, τα στιγμιότυπα αλλά και μέσα από πορτρέτα. Με διαφορετικές φόρμες και φωτισμούς, με ή χωρίς χρώμα, οι «νέοι» φωτογράφοι κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το κοινό την προσωπική τους ματιά αλλά και να αποδώσουν καλλιτεχνικά τους στόχους του σεμιναρίου.
Οι επισκέπτες απόλαυσαν ένα ταξίδι στο δημιουργικό παιχνίδι έκφρασης που προσφέρει η φωτογραφία, στην αισθητική/καλλιτεχνική  προσέγγιση της, ενώ παράλληλα ήταν μια ευκαιρία συνάντησης και ψυχαγωγίας των δημοτών υπό ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες.
Την έκθεση επισκέφτηκε και η καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας κοριτσιών και νέων γυναικών προσφύγων Casa Base, με συνοδό τον εκπαιδευτή τους Matta Bidoli, επαγγελματία φωτογράφο.

Λίγα λόγια για την έκθεση
«Το σεμινάριο φωτογραφίας έχει πάντοτε ξεχωριστό ενδιαφέρον τόσο για αυτούς που το παρακολουθούν όσο και για τους εισηγητές. Νέοι φωτογράφοι, νέα ενδιαφέροντα, νέες ματιές, νέες αναζητήσεις περιλαμβάνονται σε ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας που ολοκληρώνεται με το τέλος του σεμιναρίου. Ένα νέο, μακρύτερο και σημαντικότερο αρχίζει για τους νέους φωτογράφους που θα αποφασίσουν να αναζητήσουν  τον κόσμο και την πραγματικότητα μέσα από το φωτογραφικό μέσο. Μπορεί να ξεκινήσουν αυτό το νέο ταξίδι μόνοι τους ή να το πραγματοποιήσουν μέσα από τη Φωτογραφική Λέσχη «Όψεις» που τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.
Η ιδιαιτερότητα του σεμιναρίου που ολοκληρώθηκε, ήταν ότι έγινε, σχεδόν στο σύνολό του, διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών που επέβαλε η αντιμετώπιση του covid-19. Προσπαθήσαμε παρόλα αυτά να χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά την τεχνολογία για τις διαδικτυακές  συναντήσεις.
Οι 40 φωτογραφίες της φετινής έκθεσης, με ποικιλία στη θεματολογία και στις ματιές των φωτογράφων, ανιχνεύουν τη φωτογραφική υπέρβαση της πραγματικότητας μέσα από το αστικό τοπίο, αντικείμενα της καθημερινότητας, στιγμιότυπα, πορτρέτα και φύση, μέσα από ενδιαφέρουσες φόρμες και φωτισμούς, μέσα από το χρώμα ή την απουσία του.
Η διαδικασία της επιλογής των φωτογραφιών της έκθεσης ήταν, όπως πάντα,  μια δημιουργική διαδικασία τόσο για τους νέους φωτογράφους όσο και για τους εισηγητές του σεμιναρίου.
Ευελπιστούμε οι  φωτογραφίες  αυτές να αποτελέσουν ερεθίσματα για ψυχαγωγία και πνευματική ευχαρίστηση και για τους θεατές της έκθεσης μέσα μιαν αντίστοιχη δημιουργική τους προσέγγιση»

Τριαντάφυλλος Κουρούκλας

One thought on “Όψεις νέων φωτογράφων 2021 / New photographers’ sights 2021

  1. Καλή σας επιτυχία και συγχαρητήρια που ακόμα και με αυτές τις συνθήκες καταφέρνετε και κάνετε εκθέσεις!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!