Τετάρτη 21.10.2020, Επιμέλεια Άνθιμος Καλπατζίδης

«Όλα φωτογραφίζονται» ήταν το μότο του θρυλικού Γκάρι Γουίνογκραντ (1928- 1984), του ανθρώπου που αποτύπωσε με τον φακό του την καθημερινή ζωή στην Αμερική του ’60 και του ’70. 

Παιδί οικογένειας της εργατικής τάξης, γέννημα θρέμμα του Μπρονξ, ο Γκάρι είχε δύσκολα παιδικά χρόνια -λόγω οικονομικής στενότητας. Σπούδασε αρχικά ζωγραφική, τα παράτησε και στη συνέχεια, στράφηκε στη φωτογραφία παρακολουθώντας μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1946 ενώ υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία. Όλα άρχισαν με τη φωτογραφική μηχανή ενός φίλου του. Σε ηλικία 22 χρονών, χωρίς να το επιδιώξει, ήταν ήδη επαγγελματίας φωτογράφος. 

Με επιρροές από τους φωτογράφους Γουόλκερ Έβανς και Ρόμπερτ Φρανκ, ο Γουίνογκραντ -που δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά με μηχανές των 35mm- κυκλοφορούσε στους δρόμους τραβώντας φωτογραφίες που ως επί το πλείστον εμφάνιζε σε άσπρο-μαύρο. Το στιλ του παρέπεμπε στο φωτορεπορτάζ, εξού και θεωρείται ίσως ο σημαντικότερος χρονικογράφος της Αμερικής μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Διαβάστε Αποσπάσματα από συνέντευξη τού Garry Winogrand στον David Fahey στις 29-10-80 στο Los Angeles εδώ και δείτε ένα μικρό portfolio εδώ

error: Content is protected !!